O MENI
GRB
BUNJEVCI
BUNJEVKE
SALAŠ
SLAVONSKI
DUKATI
DISKOGRAFIJA
HUMANITARNA
AKCIJA
SLUŠAONA
VIDEO
KONTAKT

SALAŠ

Naš obiteljski salaš nalazi se na samom izlasku iz Vinkovaca na njegovoj zapadnoj strani, podno južnih obronaka Borinaca (lesne grede – nastavak fruške gore) u malome ritu zvanom Mokro polje. Uređen je u starovirskom stilu, odiše starinom. Zasigurno je najlipši salaš zapadnoga Srima.

 

VIRNI ČUVARI SALAŠA

Canis pastoralis croaticus – hrvatski čobanski pas – ovo je hrvatska autohtona pasmina i potiče od pasa koje smo mi Hrvati doveli sa sobom u 7. viku. Hrvatski ovčar (pulin, garov) je inteligentan, izdržljiv, marljiv, hitar, hrabar, odan, otporan – njemu ne smeta ni zima ni vruće lito, niti kiše, a ni dubok snig. Pravi je gospodar stada.
Sve ove osobine je imao i moj pas Cigo (na slici).

LIPICANCI

Ova pasmina konja nastala je koncem 16. vika u Lipici u tadašnjoj Habsburškoj monarhiji. Kasnije se glavnina uzgoja ove pasmine odvija u istočnoj Slavoniji – Đakovu, gdje je i danas evropski poznata ergela lipicanaca. Nezaobilazni su dio bunjevačke i šokačke tradicije, ukrasi na panonskim ravnicama.

Moj pradida Andrija i njegov brat Josip bili su nadaleko poznati odgajivači lipicanaca. Svako ko je uzeo ždribe iz njiove štale falio se, a jedno grlo završilo je i na carskom dvoru u Beču.
Nije bilo niti jedne veče državne svečanosti a da konji iz naše štale nisu bili nazočni - za paradu uvik triba najbolje.

lipicanci

U ruci držim samicu, obiteljsko nasliđe. Izrađena je od kruške i žuti se ko suvo zlato, a potiče sa konca 19. vika.


O TEMPORA, O MORES!